10.01.12

Обновен е Суботичкиот фестивал “МЛАДИНА” 

По две децении спиење, оживеа духот на еден од најголемите музички фестивали во поранешна Југославија

На 10 декември 2011 година, пред околу 3.000 љубители на добри песни, во спортската сала сала во Суботица се одржа ретроспективна концерт кој траеше повеќе од три часа. На концертот настапија дел од некогашните млади и неафирмирани музичара кои сега живеат како легенди на поранешната југословенска музичка сцена Лео Мартин, Кемал Монтено, Ибрица Јусиќ, Зафир Хаџиманов, Влада, и Бајка, Ладо Лесковар, Групите Рeзонанса, Кербер, Болид, Лутујуча срца, Сунцокрет, Атомско склониште, Генерација 5, Северни ветар, Срѓан Марјановиќ, Бисера Велетанлиќ, Томаж Домицељ Боривој Платиша, Славе Димитров, Весна Чипчиќ и Ратко Краљњвиќ,ć, Душан Свиларr, Саша Васиќ, Маја Оџаклиевска. "атомска Шелтер", "генерација 5" "Северна ветер и други пејачи и бендови. За посебен придонес за развојот на овој фестивал, и музика во поранешна Југославија на ретроспективниот концерт статуи на фестивалот беа доделени Силвестер Левај, Славе Димитров, Јован Адамов, Вокан Борисављевиќ, Корнелиј Бата Ковач, Габор Lenѓl, Стеван Зариќc, Бисера Велетанлиќ, Лео Мартин, OКУД "Младост" и Кемал Монтено.

 

Здружение на автори на музички дела на Република Македонија - ШПАТО
Author's music work Society of Republic of Macedonia - SPATO
Скопје, ул.Градиште бр.14 (локал 116, на кат), тел. 070401232 e-mail: shpato@shpato.mk

ж.с. 200001030821126 Стопанска банка АД - Скопје Д.Б. 4030004513879